Hesco Bouw met QRM toonaangevend

Sommige projecten van Javelijn zijn in korte tijd succesvol en kunnen worden afgerond. Andere zijn ook succesvol maar zijn gebaat bij ondersteuning over een langere tijd. En dan nog blijft de vraag: wanneer ben je eigenlijk klaar met QRM?
 
Eigenlijk zijn er continu stappen te maken, alleen al omdat de wereld om ons heen voortdurend verandert. Klanten willen maximale flexibiliteit maar we zien vandaag de dag levertijden toenemen door stijgende vraag. De beste samenwerking in de keten leidt tot de kortste doorlooptijd en is daarom speerpunt van excellente bedrijven.
 
Een prachtig voorbeeld hierin is Hesco Bouw. Vier jaar geleden onder andere naam gestart met een nieuwe manier van werken, gebaseerd op het tijddenken uit QRM.  Een sprong in het diepe! Nu een bedrijf met een gevestigde naam in de noordelijk regio en een voorbeeld voor de branche in zowel woningbouw als utiliteitsbouw. Een flexibele organisatie waarin medewerkers zelfstandig functioneren met volledige focus op de klant. Een minimum aan overdrachten waardoor kennisverlies in het proces wordt beperkt en creativiteit wordt gestimuleerd. Te gelijkertijd is het aantal woningbouwprojecten dat jaarlijks wordt afgehandeld explosief gestegen. Daarnaast  mag het wel de beste scholenbouwer van Noord-Nederland genoemd worden. Het sturen op doorlooptijd is een cruciaal element in de bedrijfsvoering van Hesco Bouw en heeft bijgedragen aan dit resultaat.
 

In de vier jaar die ik het bedrijf heb mogen begeleiden zijn ontelbare verbeteringen doorgevoerd. Structureel is tijd vrijgemaakt om met elkaar te discussiëren en verbeteringen te bedenken. Weinig is er naar gekeken wat dat kost maar vooral naar wat het oplevert. Directeur Walther Hesselink: “Geen idee waar ik had gestaan als ik dit niet gedaan had, maar zeker niet hier!” Feit is dat Hesco Bouw maximale kopersopties biedt en desondanks een korte bouwtijd: flexibiliteit in combinatie met snelheid! De kostenverlaging die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat het bedrijf ook qua prijs concurrerend is.

Ik ben dus trots op deze mensen die onder inspirerende leiding van Walther Hesselink deze route zijn ingeslagen en tot deze prestatie zijn gekomen. En die tocht gaat door! Ik wens ze allemaal heel veel succes, zowel in hun persoonlijke carrière als samen bij Hesco Bouw.

Bedankt: Ralf, Anton, Maikel, Jeffrey, Kris, Jeroen, Charlotte, Rick, Mark, Bert, Ruurd, Henk, Wim, Fokko, Dineke, Harm, Jan, Alex, Gert, Jonny, Mischa, Stefan, Walther, en anderen.

QRM-workshop op 7 juni 2017

Uw klanten goed bedienen, flexibiliteit in de organisatie en levertijden halen zonder stress? ‘t Is een kwestie van tijd!
Verkort uw doorlooptijd met 50-80% met Quick Response Manufacturing (QRM).

Maak nu kennis met De Doorlooptijdenspecialist tijdens de QRM introductie workshop en ontdek wat QRM voor uw organisatie kan betekenen. U gaat altijd naar huis met een helder advies!

Voor: directie, management, adviseurs en anderen die willen ontdekken wat de kracht van tijd is.
Datum: woensdag 7 juni 2017 van 13.30 uur – 16.00 uur
Locatie: Van der Valk in Assen
Meer info en aanmelding: QRM introductie workshop

 

Maatwerkproductie in Nederland

 

Mensen vragen wel eens voor wat voor bedrijven ik werk. En meestal zeg ik dan iets over de prachtige bedrijven in Nederland die maatwerk of kleine aantallen maken en inmiddels QRM toepassen. Want vaak denken mensen bij fabrieken aan producten die in grote aantallen gefabriceerd worden. Bijvoorbeeld voedingsmiddelen als pindakaas of bier, auto’s, computers. Niettemin zijn er erg veel bedrijven die helemaal niet voor de massa produceren. Als voorbeeld Timmerfabriek Visser in Zaandam waar ik een paar jaar geleden een cursus mocht geven. Hier het nieuwe torentje voor het raadhuis van Heemstede, volledig uit hout waarvan het dakje met lood wordt bekleed. Een uniek product waar we best trots op mogen zijn.

Ventura Systems aan de slag met QRM

Nederland kent veel mooie bedrijven waarvan sommige een wereldwijde reputatie hebben. Ik ben er trots op dit soort bedrijven onder mijn klanten te hebben. Graag stel ik Ventura Systems voor.

Ventura Systems BV in Bolsward is een fabrikant van innovatieve deursystemen voor bussen, trams en metro. De producten worden wereldwijd geleverd aan vele gerenommeerde fabrikanten van voertuigen ontworpen voor gebruik in het openbaar vervoer.
Waar ter wereld je ook in een bus stapt, de kans is groot dat de deursystemen uit Bolsward komen.

Javelijn verzorgt bij dit bedrijf een maatwerk QRM-cursus op locatie en begeleidt de implementatie.

Pull vs. Push

Aardige visualisatie van het verschil tussen push en pull. Hierbij staat pull voor het produceren op klantvraag in aantallen die de klant wenst. Dit in tegenstelling tot push-productie waarbij efficiëntie de drijfveer is om (te) vroeg (te) grote aantallen te produceren.

Beste producenten: de klant is niet geïnteresseerd in uw efficiëntie. Als u teveel produceert stijgt niet uw efficiëntie, die daalt! Bovendien haalt u de flow uit uw proces. De klant betaalt alleen voor zaken die u daadwerkelijk aflevert, niet voor wat u produceert. Stap dus vandaag nog over op enkelstuks productie met maximale flow. #QRM