Inspiratie en boeken

Veel inspiratie haal ik uit de mensen om me heen. Mijn doelstelling: elke dag leren!

Dit is een filmpje van Rajan Suri, de grondlegger van QRM:

Er zijn goede bronnen voor inspirerende gedachten maar er is altijd behoefte aan praktische handleidingen. Hieronder een overzicht van diverse media die voor mij van waarde zijn. Klik op de link om te bestellen via managementboek.com

Dit is Lean ‘De voor velen herkenbare paradox tussen efficiency van mensen en machines en het denken in flow wordt op een heldere manier uitgelegd. Lean en QRM komen samen om deze paradox op te lossen. Aanrader!
BESTELLEN € 29,99
lean boek Een goed leesbaar boek dat als standaardwerk moet worden beschouwd. Geschreven als roman behandelt het de strijd tegen de bottlenecks in een productieproces.Wellicht enigszins gedateerd, maar als eyeopener zeer goed bruikbaar.
BESTELLEN € 29,99
Een boek dat een behoorlijk compleet beeld geeft van de manier waarop lean kan worden toegepast op projecten. Erg veel informatie in de ruim 400 bladzijden en daarom voornamelijk geschikt als naslagwerk; het is meer een literatuuroverzicht en originele invalshoeken ontbreken. Voordeel: over elk lean thema is wel wat te vinden.
BESTELLEN € 49,50
De eigen kijk van Paul J. van Loon op leiderschap. Hij focust vooral op het ontbreken van de feminiene touch. Dat is geen pleidooi voor meer vrouwen, maar een oproep aan de ‘kerels’ om het eens anders te doen. Mooie opmaak, tamelijk fragmentarisch, maar vol leerzame momenten.
BESTELLEN € 14,95
QRM boek Dit standaardwerk over QRM van Rajan Suri hoort gewoon op de lijst. Je kunt merken dat hij meer verstand heeft van processen dan van boeken schrijven. Maar dit boek geeft wel weer waar het in veel bedrijven aan schort: werkdruk en processen die helemaal vastlopen.  Suri heeft zijn aanpak beschreven in dit boek: focus op doorlooptijd.  In mijn beleving heeft hij helemaal gelijk, hoewel de aanpak kan verschillen.  Dit boek is een goede ondersteuning als je met doorlooptijden aan de gang gaat. Maar laat het vooral door een goede trainer nog eens praktisch uitleggen.
BESTELLEN € 34,95
lean boek Mark van Bokhoven heeft echt handboekje gemaakt. Klein van formaat, maar boordevol praktische uitleg over lean manufacturing. Dit Zwitsers zakmes onder de lean-boeken moet je gewoon hebben. Misschien erg gericht op de tools, maar ook die heb je nodig.
BESTELLEN € 18,55
Toyota Kata Na zes jaar onderzoek in Toyota fabrieken en het formuleren van hypotheses, beschrijft Mike Rother hoe het people management bij de Japanse autofabrikant nu écht functioneert. Het is goed geschreven en makkelijk leesbaar en geeft een praktische handleiding voor het verbeteren met teams.Toyota Kata is een prima boek, dat werkelijk iets toevoegt aan de vakliteratuur over lean manufacturing.
BESTELLEN € 24,99
Lean boek Heldere en overzichtelijke uitleg over de toepassing van Lean in overheidssituaties. Met relevante voorbeelden waardoor het misverstand “Lean is toch van Toyota, dus voor de industrie?” vermeden wordt.
BESTELLEN € 19,50
 Lean boek Praktisch boek voor de aanpak van hedendaagse problemen in de bedrijfsvoering: korte levertijden, gegarandeerde kwaliteit, laagste prijs. Elementen van Lean zijn terug te vinden en als belangrijkste conclusie dat kwaliteit de basis van alles is. Voor- en nadelen van diverse theorieën komen aan bod evenals diverse tools.
BESTELLEN € 44,95
  De grootmeester van het omdenken, Berthold Gunster, heeft een mooi boekje gemaakt dat lekker is om bij de hand te hebben tijdens trainingen of gesprekken met het management. Berthold kent het verschil tussen omdenken en vastdenken en helpt je uit  ja-maarsituaties. Omdenken kun je leren!
BESTELLEN €19,80 voor 4 stuks
Lean boek In dit boek wordt de lezer op weg geholpen zijn dagelijkse sores op orde te krijgen: agenda, bureau, e-mail, etc. David Allen maakt een eind aan dat onbehaaglijke gevoel dat je de hele dag druk bent geweest maar niks heb gedaan. Het vereist wel wat zelf-discipline maar het resultaat maakt dat goed. Tip: doe dit met meerdere mensen, dan maak je sneller stappen.
BESTELLEN € 27,25
Een leuk boekje in deze rij. John Kotter maakt ons in een paar stappen duidelijk hoe om te gaan met veranderingen. Het zal je gebeuren: je zit met 286 pinguïns op een ijsberg en de ijsberg smelt.
BESTELLEN € 19,95
  Je hebt van die boekjes waarin zoveel herkenbaars zit. Regelmatig loop ik tegen een typische “kaas”-situatie aan: er is iets veranderd, ons bestaan is ontregeld en we hebben geen idee hoe daarmee om te gaan. In dit boekje een leuke parabel over twee muizen die het geluk nastreven. Eenmaal gevonden wordt dit geluk als iets vanzelfsprekends beschouwd. Tot op een dag dat geluk helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Iedereen heeft zijn eigen geluk, “kaas” in dit verhaal. Wat is jouw “kaas”?
BESTELLEN € 19,95
Van John Vollenbroek heb ik veel geleerd over de menselijke fout. Eén van de conclusies is dat we slecht leren van gemaakte fouten. En ik snap waarom ik denk een betere automobilst te zijn dan de rest en waarom iedereen dat denkt. Dit boekje legt uit hoe het zit.
BESTELLEN € 15,90