Een levensreddend team

“In Nederland worden wekelijks ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Na 6 minuten treedt er blijvend letsel op en een ambulance is meestal niet op tijd. Hoe sneller een slachtoffer kan worden geholpen, hoe groter de overlevingskans.”

Zoiets lees je wel eens en je staat er verder niet bij stil. Tot afgelopen week. Een medewerker van een van mijn opdrachtgevers en deelnemer aan de trainingen werd tijdens het werk onwel. Gelukkig waren collega’s in de buurt en werd direct hulp geboden. Omdat geen hartslag werd gevoeld begon een collega direct met reanimeren. Door dit snelle handelen werd een leven gered. Het slachtoffer was na een dag goed aanspreekbaar en lijkt het er goed vanaf te hebben gebracht. Daar ben ik persoonlijk erg dankbaar voor.

Achteraf besef je hoe groot de impact is op alle betrokkenen en hoe groot de kans was dat dit verkeerd was afgelopen. Het ambulancepersoneel was onder de indruk van de teamgeest bij dit bedrijf. Dat en het feit dat er collega’s waren die een reanimatiecursus hadden gevolgd zijn van levensbelang geweest.

Teamvorming is een belangrijk onderdeel van mijn trainingen. In een team zorg je voor elkaar en dat gaat soms verder dan goed samenwerken. Daarom doe ik ook de oproep om een reanimatiecursus te volgen. Dat kan in een avond en voor de kosten hoef je het niet te laten. Ben je bereid iemand het leven te redden, volg dan zo’n cursus. Ik ga het ook doen.

6min zone

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − drie =