Commissie Wijze Mannen

Er is onlangs een commissie in het leven geroepen die gaat onderzoeken hoe de economie in Zuidoost-Drenthe en Noordoost-Overijssel op langere termijn sterker kan worden. Ik ben helaas niet gevraagd.

Natuurlijk wil ik de deskundigheid van deze commissie niet onderschatten maar waarom gaan zij iets onderzoeken dat gewoon bekend is?

Een heel groot gedeelte van de bedrijven in de regio is veel kleiner dan het type Stork, Fokker en Teijin Aramid. Deze bedrijven leveren veelal maatwerk of kleine series. Wat opvalt in die sector (en andere) is dat deze bedrijven nog steeds moeite hebben de gevolgen van de economische crisis op te vangen. Want de prijs staat onder druk, gevraagde levertijden zijn steeds korter geworden, de klant wil hogere kwaliteit en steeds meer ontzorgd worden. Het resultaat is hogere werkdruk, oplopende levertijden, kwaliteitsproblemen, minder klantenbinding en steeds verder oplopende kosten.

Nu de crisis ten einde lijkt krijgen zij het steeds lastiger; het efficiencydenken gaat zijn tol eisen. Er is te weinig rek in de organisatie, te weinig flexibiliteit en te weinig (gedeelde) kennis. De oplossing is even eenvoudig als doeltreffend: het drastisch verkorten van doorlooptijden. Elke dag vertraging betekent immers: meer kosten, meer complexiteit, meer overhead. Met doorlooptijdreductie wordt de negatieve spiraal onderbroken.

Bij veel bedrijven is een orderdoorlooptijdreductie van 50 – 80% zeer reëel. Dus bijvoorbeeld van zes weken levertijd terug naar 1 week. Naast de enorme besparingen levert dit een groot concurrentievoordeel op. Dit zijn bewezen resultaten. Verder zijn dat soort bedrijven duurzamer en bieden zij werkgelegenheid voor de langere termijn.

Wie hem persoonlijk kent: laat wethouder Bouke Arends van Emmen maar even bellen, dan kom ik het vrijblijvend demonstreren: 06-37357288.

Wijze mannen

Dit vind je misschien ook leuk...